Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Vår historia

En berättelse om två städer och global expansion

 JLL historia sträcker sig mer än 200 år tillbaka, men vi kommer bara att återge höjdpunkterna:

2014: JLL går samman med Tenzing och tar där med den ledande positionen på den svenska marknaden.​

2013: JLL Sverige säljer förvaltningsavdelningen till Newsec.

2012: Vi genomför ett antal förvärv inkluderande MPS Fastigheter i januari, JER Partners i mars och Credo Fastigheter och 360 kommersiella partners i juli.

2011: Med förvärvet av London-baserade Kung Sturge  etablerar vi oss som en klar ledare i Storbritannien och kontinentala Europa. Affären gav oss ytterligare omfattning och kompetens som ökar våra serviceleveransförmåga.  Förutom Kung Sturge, genomförde vi åtta övriga förvärv under 2011 i USA, Sydafrika, Australien, Singapore och Indonesien, inklusive Procon, DST International och Keystone Partners. Samtidigt fortsätter vi att vinna fina priser, Bland annat Fortune World’s Most Admired Companies.

2008: Förvärv stärkte vår närvaro i Kina, gjorde oss till den största detaljhandelsrådgivaren i Tyskland och la grunden för expansion av vår närvaro i Australien och Skottland. Vi är nu den ledande fastighetsrådgivaren i Tyskland och Nederländerna, de två största fastighetsmarknaderna i Kontinentaleuropa. Raden av förvärv är i linje med vår strategi att vara en konsoliderande aktör i en konsoliderande bransch. Och vi fortsätter att vinna utmärkelser, exempelvis erkännande från Ethisphere Institute, en ledande tankesmedja för ”bäst i klassen”-etik.

2007: Ytterligare ett år med kraftig expansion med 15 förvärv och sammanslagningar, inklusive transaktionen som skapade Indiens största fastighetsrådgivare Jones Lang LaSalle Meghraj. Vi förvärvar också Upstream, Storbritanniens ledande hållbarhetskonsultföretag samt en ledande fastighetsrådgivare i Nederländerna. Även utmärkelserna fortsätter, toppat med en utmärkelse från U.S. Environmental Protection Agency för vårt energi- och hållbarhetsarbete.

2006: Företaget påbörjar en period av stark tillväxt, både organiskt och genom förvärv, vilket fortsätter än idag. Bland de fyra nya företag som ansluter sig under 2006 är Spaulding och Slye, en stor fastighetsaktör på den amerikanska östkusten och även starka i England, Spanien och på marknader i Mellanöstern.

JLL nämns också som det enda fastighetsrådgivningsföretaget på Forbes lista ”400 Best Big Companies” för första av tre år i rad. Under åren som följer uppmärksammas vi i tidskriften Fortune och i publikationer på många av våra lokala marknader som en av de bästa arbetsplatserna.

1999: Genom den till dags dato största internationella sammanslagningen i fastighetsbranschen går JLW och LaSalle Partners ihop och bildar JLL. Bolaget som bildades var – och är än idag – den ledande globala aktören inom fastighetsrelaterad rådgivning och fondförvaltning.

1997: LaSalle Partners genomför företagets första börsnotering.

1975: JLW öppnar sitt första USA-kontor i New York. Under 1970- och 1980-talet utökar både JLW och LaSalle Partners sin närvaro på nya marknader i Asien, Europa och Nordamerika.

1968: På andra sidan Atlanten, i El Paso i Texas, grundar en liten grupp yrkesmän IDC Real Estate i syfte att tillföra en välbehövd professionalism till marknaden. IDC växer sig snart för stora för sin lokala marknad, flyttar till Chicago, byter så småningom namn till LaSalle Partners och blir USA:s ledande företag för fastighetstjänster. Företaget blir känt för sina långvariga kundrelationer.

1957: JLW påbörjar den globala expansionen genom att öppna kontor i Australien och övervann den initiala prognosen ”goda framtidsutsikter, men oerhörda problem”. Från denna bas fortsätter företagets sin expansion till Nya Zeeland, Singapore, Kuala Lumpur, Hong Kong och Tokyo. Samtidigt expanderar JLW sin verksamhet i Europa till Skottland, Irland och Kontinentaleuropa.

1945: I London, ödelagt under andra världskriget av bomber som förstörde fastigheterna, tar sig JLW an det enorma arbetet att dokumentera gränser och ägande av tusentals landstycken. JLW säkrar licenser för utveckling och uthyrning av kontor, vilket placerar företaget i en gynnsam position när stadens återuppbyggnad påbörjas år 1954.

1939: Genom partnerskap och sammanslagningar är nu Winstanleyföretaget känt genom namnen på företagets tre huvudsakliga representanter: Jones Lang Wootton (JLW) & Sons.

1783: Richard Winstanley grundar en auktionsbutik i London och efterträds av sin son James år 1806.