Skip Ribbon Commands
Skip to main content

I huvudet på våra experter

​Imorgon har aldrig varit viktigare

Det har sällan varit mer relevant att blicka framåt. Läget i omvärlden, den politiska realitet vi befinner oss i, men även marknadens utveckling befinner sig i ett stadie av ständig förändring och det går fort. Numera känns det som att det händer mer under ett halvår än det tidigare gjorde under flera år. Detta stämmer naturligtvis inte, men känslan finns där likväl. Att blicka framåt och tyda de kommande tecknen på förändring lite tidigare än konkurrenterna är en övning alla sannolikt sysselsätter sig med. Vad händer om? Frågan är inte om utan när… Ja, tankarna är många.

Inledningen av 2017 har präglats av många olika händelser, både i och utanför branschen, som har satt sina avtryck. En av dessa är paketeringsutredningen som innehåller nya skatteregler för fastighetsbranschen. Det är dock lite som Brexit, alla pratar om den, men ingen vet riktigt vad som kommer att hända. En sak är dock helt klar, branschen ogillar osäkerhet vilket innebär att utredningen ändå har en negativ inverkan på branschens utveckling redan innan den är verklighet. Trots detta har inledningen av året präglats av ett fortsatt högtryck med stigande hyresnivåer på flera marknader, fortsatt mycket låga vakanser och en transaktionsvolym som är imponerande. Mycket pekar på att 2017 kommer att bli ytterligare ett rekordår för fastighetsbranschen, men de flesta är nog ändå överens om att en vändning kommer relativt snart. Frågan är hur förberedd du är?

På den politiska arenan har många frågetecken rätats ut och en del av förtroendet för demokratiska värderingar har återupprättats sedan flera val präglade av högerpopulism har avgjorts. I Holland förlorade Gert Wilders och hans parti PVV valet, trots att det bara en kort tid innan spekulerades i att de skulle bli största parti och gå segrande ur striden. Det hittills viktigaste valet avgjordes dock i Frankrike när Emmanuel Macron tydligt besegrade Marine Le Pen. Macrons handskakning med Trump inför världens samlade media kommer sannolikt att gå till historien som ögonblicket då Europa tydligt förklarade sig självständigt gentemot ett alltmer protektionistiskt USA. Det kanske viktigast valet återstår dock. I september går Tyskland till valurnorna för att välja en ny kansler. Angela Merkel sitter sannolikt tryggt, men även i Tyskland blåser högervindarna allt starkare.

Första halvåret av 2017 har varit mycket händelserikt och ingenting tyder på att hösten kommer att bli lugnare, snarare tvärt om. Nu är det tid för välbehövlig återhämtning och reflektion efter en intensiv vecka i Almedalen. Fastighetsbranschen var mangrant på plats och många tankar och åsikter om vår framtid ventilerades och debatterades. Frågan är som sagt inte om, utan när? Imorgon har aldrig varit viktigare.

Fredrik Kolterjahn
f.d. Head of Research